Den 1 juli 2018 trädde regeringens nya skattesystem Bonus Malus i kraft. Det förändrade både fordonskatten för personbilsägare och för tjänstebilsföraren. Den 8 november 2022 beslutade regeringen att avskaffa miljöbonusen, så i dagsläget är det endast Malus som kvarstår. Läs mer om vad det innebär för dig.
Bonus malus system
Vad är bonus malus? Det kommer från latin och översätts till god respektive ond. Bonus malus betyder i praktiken att bilar med mindre utsläpp får "bonus" medan de som släpper ut mer får betala en förhöjd fordonsskatt = "malus". 8 november 2022 togs bonusen bort.
Malus bensin- och dieselbilar
Väljer du att köpa en ny bensin- eller dieselbil efter 1 juni 2022 är den nya malusskatten 107 kr per gram koldioxid som fordonet släpper ut vid blandad körning över 75 gram och upp till 125 gram. Släpper bilen ut mer än 125 gram blir beloppet istället 132 kr per gram.
Bonus malus tjänstebil
Ett godkänt förslag av riksdagen innebär följande nedsättning av nybilspriset vid beräkning av förmånsvärdet för miljöbilar. Beslutet innebär nedsättningsbeloppen som följer:
Nedsättningens storlek får inte överstiga 50% av bilens nybilspris så om en elbil har ett nybilspris på 500 000 kronor blir nedsättningen av förmånsvärdet 250 000 kronor.
Har du frågor kring Bonus Malus?
Kontakta din närmaste anläggning så hjälper vi dig.
Informationen är hämtad från Transportstyrelsen.